lunes, 2 de junio de 2008

L'ART DE LA TERANYINA | MUSEU MARÍTIM | DIJOUS 5 JUNY A 2/4 8 DEL VESPRE



El Museu Marítim de Barcelona presenta 'L'art de la teranyina' de Carles Bros. L'exposició s'inaugura el proper 5 de juny a 2/4 de 8 del vespre a la sala d'exposicions de les Grans Naus i es podrà veure fins el 31 d'agost.


L’art de la teranyina és l’art de pesca del «llum», que antigament també es deia «a l’encesa». Anar a l’encesa era anar a pescar de nit amb foc real a bord. Aquesta mena de pesca està molt arrelada a la nostra costa, forma part de les històries dels nostres avantpassats i sobretot de la nostra cultura mediterrània. Malgrat la crisi que travessa el sector, sóc un defensor d’aquest sistema de pesca del llum i encerclament, respectuós amb el fons marí i que, practicat de manera controlada, ens podria permetre gaudir per molts anys de la riquesa que la mar ens proporciona.

L’exposició neix de l’experiència i les sensacions que vaig viure tota una nit embarcat a bord de la teranyina Montes y Sabino, al Port de la Selva. L’exposició consta d’una sèrie de pintures, on predominen el colors de la barca, el groc i el taronja de la roba dels pescadors, el negre de la nit i el blanc dels caps i del llum. Vol ser un homenatge a aquest sistema de pesca, tan mediterrani i tan nostre, i a aquests homes de la mar, mariners, que cada nit que surten del port viuen una aventura. A través de l’art, vull compartir i acostar al públic l’art de pesca de «la teranyina», perquè ens sensibilitzem i perquè aprenguem a valorar i apreciar aquests peixos que, com l’anxova i el seitó, fins fa poc nedaven en l’abundància i que a poc a poc poden acabar desapareixent. Vull creure i tinc l’esperança que el seny i la mà de l’ésser humà aturaran el procés de captures i trobaran l’equilibri perquè totes les espècies del nostre estimat Mare Nostrum no formin part del passat i perdurin per sempre.

Carles Bros

No hay comentarios: